Friday, 16 March 2012

Kuku panjang dan pemakaian cincin :)Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!
#ehh ,sensitiviti , KHINZIR , ha ,sopan sikit ,kan ?,
 Jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... 
Bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... 
Jadi ,potonglah kuku anda :)

Jangan ada niat nak simpan kuku panjang ,walaupun hanya 1mm atau pun hanya jari kelingking.
Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cekodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang diajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah~

Untuk yang bujang  #termasuk lha aku# beringat lah.
Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata ,
pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Maklumat tambahan :

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia,
iaitu E-Coli.


Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun.

Jadi, rajin-rajinkan lah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.
Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda,
Nabi Muhammad saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari;
1] jari tengah
2] jari telunjuk


Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

PERHATIAN :

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: Saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.
Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:
Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadith pun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

~SEKIAN ,TERIMA KASIH . ASSALAMMUALAIKUM !~

No comments: