Monday, 26 December 2011

BONEKA BERHANTU !!!!OK ,PADA ENTRI AQ KALI NIE NAK BERKONGSI DGN KORG2 YG AQ TAHU...
BERBALIK PADE TAJUK ENTRI NIE..
PADA ZAHIRNYA ,BONEKA2 NIE NAMPAK BIASE JE,,
PATUNG2 YANG SLALU DIMAEN OLEH BUDAK2 KECIL...
TAPI ,PADE HAKIKATNYE ,,TERSIMPAN 1001 RAHSIA DIDALAMNYA...
SO ,KAT BAWAH NIE  LAH BONEKA2 YANG BERHANTU ...

(#SERAMTAK???HIHI..)PUPA :


TENGOK PADE GAMBAR PON ,,,DA TEGAK BULU ROMA...
HAHA....
AL-KISAH TENTANG PATUNG NIE...
PATUNG YANG BERBAJU DAN TERLEKAT RIBEN BIRU PADA RAMBUTNYA DINAMAKAN "PUPA" OLEH PEMILIKNYA ,SEORANG WANITA.

WANITA ITU MENERIMA PUPA PADA TAHUN 1920-an ,SEWAKTU BERUSIA 6TAHUN.
WANITA ITU AMAT SAYANGKAN PUPA  . DIA MEMBESAR BERSAMA PUPA.

KEMANA SAJA DIA PERGI ,BONEKA ITU MESTI BERSAMANYA.
SEWAKTU PERANG DUNIA KEDUA MELETUS ,PUPA HAMPIR SAJA MUSNAH .NAMUN ,BERSAMA PEMILIKNYA ,PUPA MELALUI PELBAGAI PERJALANAN BERMULA DARI ITALI ,SEBELUM MELINTASI NEGARA EROPAH SETERUSNYA KEMBALI SEMULA KE AMERIKA . PUPA BAGAIKAN HIDUP ! KONONNYA PUPA BOLEH BERGERAK SENDIRI .

JUSTERU TIDAK HAIRAN LA KALAU PUPA DILETAKKAN PADA SUATU TEMPAT DAN TIDAK LAMA KEMUDIAN AKAN BERALIH KEDUDUKANNYA DARI YANG ASAL .
SEHINGGALAH PEMILIKNYA MENINGGAL DUNIA PADA TAHUN 2005 ,PUPA TERUS DISIMPAN OLEH WARIS PELMILIKNYA . PUPA DILETAKKAN DALAM SEBUAH KOTAK KHAS NAMUN, SERING KEDENGARAN BUNYI2 ANEH DARI TEMPAT PENYIMPANANNYA.
PUPA KERAP MEMBUAT BISING SEPERTI MEMINTA UNTUK DILEPASKAN..


OKIKU :


COMEY X???? COMEY KAN PATUNG NIE....
TAPI,,, DALAM KECOMELLANNYE ,, TERSIMPAN 1001 MISTERI RAMBUTNYE YANG BERTAMBAH PANJANG BAGAIKAN HIDUP ...

JOM KITA TERJAH PULA KISAH BONEKA NIE...

BONEKA BERPAKAIAN KIMONO DENGAN RAMBUT LEBAT DAN BERMATA HITAM INI ASALNYA DIBELI OLEH SEORANG PEMUDA UNTUK ADIKNYA, OKIKU YANG BERUSIA 2TAHUN PADA TAHUN 1918.

BONEKA ANEH INI TURUT DIBERI NAMA OKIKU SEMPENA NAMA KANAK-KANAK TERSEBUT. OKIKU AMAT MENYUKAI BONEKA INI DAN TIDAK LEKANG SETIAP HARI BERMAIN DENGANNYA. TIDAK LAMA KEMUDIAN ,OKIKU MENINGGAL DUNIA AKIBAT DISERANG DEMAM PANAS. BONEKA OKIKU ITU DILETAKKAN PADA ALTAR ,TEMPAT KELUARGA SEMBAHYANG DAN BERDOA. ANEHNYA ,SEJAK ITU RAMBUT BONEKA ITU BERTAMBAH PANJANG.

KAJIAN BERDASARKAN UJIAN FORENSIK TERHADAP RAMBUT BONEKA ITU MENDAPATI FOLIKEL DALAM RAMBUT BONEKA OKIKU ITU SAMA SEPERTI KANAK-KANAK BERUSIA 10TAHUN.

SEKONYONG-KONYONGNYA ,TIMBULLAH CERITA KONONNYA BONEKA INI "HIDUP" KERANA ROH OKIKU BERSEMADI DALAM BONEKA TERSEBUT .
PADA 1938 ,APABILA KELUARGA OKIKU BERPINDAH ,BONEKA ITU DISERAHKAN KE SEBUAH KUIL DI HOKKAIDO. MENURUT PENDETA KUIL TERSEBUT ,RAMBUT BONEKA OKIKU MASIH TERUS HIDUP DAN MEMANJANG HINGGA MEREKA TERPAKSA MEMOTONG RAMBUTNYA SECARA BERKALA.


KATJA :


OK ,TGOK GAMBAR PON DAH RSE KESERAMANNYA...

KITA SINGKAP PULA YANG INI...
BONEKA NIE ASAL DARI RUSIA YANG DIBERI NAMA KATJA.
BONEKA INI USIA RATUSAN TAHUN ,KONONNYA DIBUAT SEKITAR 1730-an OLEH SEORANG GUNDIK RAJA .

KISAHNYA ,SI GUNDIK ITU HAMIL DAN MENGHARAPKAN ANAK LELAKI YANG BAKAL DISAYANGI RAJA. MALANGNYA ,BAYI YANG LAHIR ADALAH PEREMPUAN DAN WAJAHNYA CACAT PULA .

TAASUB DENGAN KEPERCAYAAN BAYI PEREMPUAN MEMBAWA SIAL ,LALU BAYI ITU DIBAKAR HIDUP2. SISA ABU DARI BAYI YANG DIBAKAR ITU LALU DICAMPURKAN DENGAN PORSELIN DAN TANAH UNTUK DIJADIKAN SEBUAH BONEKA YANG KEMUDIAN DINAMAKAN KATJA.

IA PERSIS BONEKA SUMPAHAN. DIKATAKAN MEREKA YANG MEMANDANG KATJA LEBIH 20SAAT ,MATA BONEKA INI AKAN BERKEDIP PETANDA ,KATJA MENYUMPAH ORANG YANG MEMANDANGNYA. SELEPAS ITU ,BERLAKULAH PELBAGAI KEMALANGAN MENIMPA MEREKA YANG TELAH TERKENA KERDIPAN DARIPADA KATJA.
TETAPI ,,,TIDAK TAHU LAH SEJAOH MANE AKAN KEBENARANNYA ,NAMUN KATJA DIPERCAYAI DISIMPAN OLEH WARIS PEMILIKNYA DI RUSIA TURUN-TEMURUN DAN DIJAGA RAPI AGAR TIADA SESIAPA YANG TERKENA SUMPAHANNYA.

~SEKIAN ,TERIMA KASIH . ASSALAMMUALAIKUM !~

No comments: