Saturday, 31 December 2011

~ciNta jaRaK jAuH~


hye sume .....
aku harap korang yg mmbce or mem-BW kat blog aku nie, da mkn ,ke-KENYANG-an ..
dan da wangi-2.. hehe... (#nantibucukblogaku)
hehe....
so ,kali nie aku nak bagi beberapa tips tok kowg yg sedang ber-cintancintun yg jarak jauh nie...
bak kate orang "JAUH DI MATA ,DEKAT DI HATI" (>_<)

tp ,kowg-2 yg bwah umo 14tahun nie ,akak nasihatkan blajar dulu bgi pndai....ok ?
so ,6pak x kotak yg ade "X" tuwh ?? ok ,klik kat c tu....
(#haha)

TIPS-2 KAT BWAH NIE :

PERTAMA : 
~Saling percaya antare satu sama lain .
#Okeyh ,yg nie paling penting . Kalau korg xpercyekan  c"dye" ,susa lah nak kekalkan hubungan . Kejap-2 gaduh ,kejap-2 gaduh .... Tapi ,just nak ingatkn ,jgn terlalu mempercayai c "dye" hinggakan kwn "dye" ngadu kat kowg yg "dye" ade kekaseh hati laen pon ,,korg percye kan "dye" jgak yg "dye" xde org lain ..


KEDUA :
~Tidak selalu bergaduh
#Korang ber-2 nie jgn lah asek bergadoh je . Perkara yang remeh pon ,xpyah lah bergadoh . Lau setakat dye lewat 5minit mase dating tu ,xpyah bergadoh ,tegur elok-2 kan boley .. (^__^) Lau dye tertido sblowm balas msej korg ,xpyah lah nak mrah-2 ... Rileks lah ,,berb !!! Small matter ,meh !! Disamping tuwh ,jangan asek nak merajok jerp !! Mule-2 je lah c "dye" kate ,lau mrajok ,comey je muke tuwh !! Tapi ,,lau asek mrajok je ,,mrajok xkena dgn tempatnye ,naik menyampah larh gitu ... MERAJOK , MERAJOK dan MERAJOK !!! Xhbes2 ... C "dye" pown da pnat da nak pjok .. Sekali-sekala nak mnje-2 ,,ngade-2 ,,xsalah pon ... K ??


KETIGA:
~Jujur
#Benda nie pon penting jugak !!! Plizz lah "JUJUR" !!! Tolong lah .. Bukan susah nak jujur nie .. Tapi ,once korang da tipu org tuwh ,,susah tau nak kembali-kan "KEPERCAYAAN" org tuwh kat korg ... Lau korg ade awek lain ke ,ha ,,jujur ngan c "dye" ... Tapi ,lau korg xnak-kan PERPISAHAN ,, ape yg susahnye ? Xpayah lah kapel ramai2 .. Ha ,kan senang tuwh !!!


KEEMPAT:
~Selalu berhubung
#Korang-2 yang cinta jarak jauh nie ,,rajin-2 kan diri selalu sms and kol c"dye" ..  Jgn smpai terputus berhubung . Lain lah kalau c "dye" ade FB ke ,TWITTER ke ,kan ? Tapi ,ingat !!! Xsume org yg rajin ber-fesbuk nie .. Bagi korg yg ade alasan xde kredit nak koling-2 ,,,sms ,,,ha ,,pergi lah top-up !!! Itu pun nak kne ajar jgak ke ,,syg ??? Adoi2... Lau xde duit ,pergi cari kerja ... Lau yg xde fon plak ,,ha ,,pergi lah ke telefon awam yg berdekatan ,,kol lah dye .. Pe yg susah sgt ??? Xde duit syiling ??? Duit rm1 ,,ade kan ? Ha ,pergi tukar lah dkat kdai2 runcit .... Adoi ...


KELIMA :
~Jangan disakiti hatinya
#Plizz lah.... Cakap tu biar berlapik ye ?? Lau rase tak suke dengn perangai dye ,,tegur dye dengan cre yg baek ... Hurm ,,bukan susah pon nak jage hati org ... Macam mne yg korg nak org jage hati korg ,,mcm tu jgak lah dgn org yg lain.. Okeyh ? Lau rase bengang sangat2 ,,okeyh ,,,relax dulu ... Letak fon jaoh2 ,,,tarik nafas n lepas ... Ulang dalam 3kali .. Lau rase da okeyh ,,ha ,,pergi cari fon balik !!!! Jangan lupe fon cmpak kat mne ,,sudah lah ... K ??


KEENAM:
~Memberikan sokongan dan dorongan
#Memberikan semangat ,,sokongan dan dorongan kepada c "dye" ,amat penting !! Kata-2 semangat macam, "i know u can do,,my dear" ,,dah memadai dah... K ??



So ,itu lah antare beberapa tips yang aku boleyh bagi kat korang ..
Lau korang ade tips2 yang dikongsi bersama,
Meyh2 lah komen2 kat cnie ,,ye??
Sampai sini sahaje lah post aku ...

~SEKIAN ,TERIMA KASIH . ASSALAMMUALAIKUM !~

2 comments:

aPiT SiLVeR said...

yela tu...pandai-pandai je adeq abg ni..

wanie said...

sy dlu pena jdi cmni...3 hari ja...
alaa..mmg nx men2 pon...
sbb sy xcaya kt cinta jrk jauh ni...
apaapa pon...mesti take note ptuaptua nih

MAlU WEH! MANALA NAK SOROK MUKA JANTAN AKU NIH!
http://pulsowanie.blogspot.com/2012/01/status-aku-takder-sorang-pun-like.html